Vårlökar på hösten

Nu är det tid att få ner vårlökarna i jorden. Oavsett om du har en trädgård eller en balkong, så går det bra att sätta lökar som kommer förgylla fint fram på vårkanten. Nu kan det kännas lite avlägset, men väldigt tacksamt när de små knopparna kommer tidigt nästa år.

Har du trädgård och planteringar så kan ett bra sätt vara att slänga ut lökarna i din perennplantering och gräv ner dem där de landar, då får du en bra spridning på dem och det fyller upp bra.

Annars kan du mer organiserat gruppera lökarna så att de avlöser varandra med blomningen.

Eller så sätter du lök i en kruka, du bygger en löklasagne. Kanske att du till och med har jord över från sommarens tomatodling? -Använd då den!

Köp tre olika sorter vårlök, tänk då att du låter de ha olika blomningstid. Tulpaner, Narcisser, Krokus, Liljor eller varför inte Allium, ja det finns oändliga mängder att välja på!

I en löklasagne så börjar du med ett lager lecakulor i botten av en kruka med dräneringshål. Fyll på med jord ca5cm. Principen är att längst ner sätter du löken som är störst och blommar sist. Lägg ut ett lager med lök, se till att du har mellanrum mellan alla lökar. Fyll på med ett lager jord, pudra över lite benmjöl sedan ett nytt lager med med jord och upprepa stegen 2 gånger till.

Tips att ha med sig:

1. Sätt lökarna på rätt planteringsdjup

2. Ställ krukan skyddad från nederbörd, i ett växthus, kallförråd, under ett tak utomhus eller liknande. Det är viktigt att jorden inte är blöt. Känn i krukorna någon gång under vintern, är det torrt kan du vattna lite nätt.

3. Benmjöl är bra att få med lökarna vi sättning, det ger dem en extra skjuts och mer livskraft.

4. Sätt inte vårlökarna för tidigt. Jordtemperaturen ska vara under 10 grader, då bildar löken rötter istället för att börja skjuta på höjden.

Vårlökar tulpaner löklasagne narcisser krokus snödroppar krukplantering

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s